Samskolan startades 1901 i ett nedlagt barnbördshus på Vasagatan 1 i Göteborg. Den 17 september samlades Samskolans första elever till sin första skoldag. Då, som nu, fanns alla åldrar av pojkar och flickor representerade, allt från förskolebarn till gymnasister.
Samskolan tillkom på initiativ av en grupp göteborgare med politisk hemvist inom göteborgsliberalismen och med ett gemensamt starkt intresse för progressiv pedagogik. Inspirerade av den ekonomiska och politiska liberalismen som börjat få fäste vid sekelskiftet tog dessa eldsjälar initiativet till att skapa en ny skola för både pojkar och flickor. Till skillnad från många andra skolor kan Samskolans tillkomst inte bindas till en enda människas idéer och initiativ. Inte heller var den, som många folkhögskolor, knuten till en folkrörelse. Samskolan är istället framsprungen ur en krets av människor med rötter i en specifik kultur och socioekonomisk miljö – redan från början var Samskolan unik! Att läsa initiativtagarnas nu mer än 100-åriga upprop är som att kliva direkt in i dagens skoldebatt, bara man betänker, att skolpolitikerna och experterna under den gångna tiden ofta bytt benämning på olika företeelser inom skolan.
Vad var utmärkande för Samskolan år 1901?
Samskolan ville bland annat erbjuda sina elever små klasser med en hemlik atmosfär där pojkar och flickor undervisades tillsammans. Arbetssättet skulle vara undersökande och experimenterande och innehållet skulle behandlas så att de traditionella skolämnenas gränser överskreds. För att elevernas personligheter skulle utvecklas på ett harmoniskt sätt, ägnades lika många lektioner åt de teoretiska som de praktiska och estetiska ämnena. Därför förekom träslöjd, syslöjd, hemkunskap och smide, både för pojkar och flickor. Det unika med Samskolan är skolans förankring i historia och tradition parat med pedagogiskt nytänkande. Inspirerade av skolans framgångsrika historia arbetar vi vidare för att med honnörsord som humanism, individualism, estetik, lust och nyskapande ge våra elever den bästa möjliga plattform för att hantera livets alla utmaningar och tillgodogöra sig dess fantastiska möjligheter.
En mångsidig vardag
Eleverna skrev egna läroböcker som de tryckte i skolans boktryckeri och band i bokbinderiet. Musik, teater och bild var vanliga inslag i skolarbetet. Skolan skulle inte, som annars var brukligt på den tiden, vara isolerad från samhället. Eleverna fick istället rika möjligheter att besöka till exempel industrier, odla kolonilotter och göra utflykter, ledda av experter från högskolan. Dessa så kallade utmarscher har allt sedan dess varit en vital del av skolans verksamhet.
Utmarscherna lever vidare i ständigt förädlad form! På Samskolan var handens arbete lika viktigt som andens. På Samskolan skulle uppfostran och undervisning gå hand i hand, pojkar och flickor tillsammans med lärare och lärarinnor skulle i full gemenskap arbeta tillsammans. Inga könsgränser skulle tolereras – Samskoletanken var total! Skolan skulle i samklang och samarbete med föräldrarna och hemmen erbjuda eleverna en mångsidig vardag och den dogmatiska kristendomsundervisningen skulle ersättas av religionsundervisning. Undervisningen skulle således vara konfessionslös, ett mycket radikalt och uppmärksammat beslut.
Läs våra tidsstolpar för att få en mer detaljerad tillbakablick i Samskolans historia.