Vi vill att du som elev på Samskolan ska vara aktiv, självständig, ansvarstagande och bli väl rustad för fortsatta studier och yrkesliv. Hos oss undervisas du av välutbildade lärare i välutrustade ämneslokaler.
För att du snabbt ska få möjlighet att lära känna dina nya klasskamrater när du börjar i sjunde klass anordnar vi introduktionsdagar i augusti, och en heldag i naturen då vi vandrar en sträcka av Vildmarksleden. Utöver det så åker sjuorna på lägerskola med sina lärare i början på terminen. Till lägerskolan åker vi klassvis och sover borta en natt. Där har vi två dagar fyllda med spännande aktiviteter för att svetsa samman klassen. Vi har även en samskolekurs i årskurs 7 och 8 där vi bland annat jobbar med värdegrundsfrågor, sociala medier och klassammanhållning. På Samskolan får du förutom de ordinarie skolämnena en kurs i retorik och engelska speech.
Självständigt arbete (SA)
Samskolans elever i årskurs 7-9 får ta del av en montessoriinspirerad pedagogik. Skoldagarna är organiserade så att du som elev, vid sidan av de vanliga lektionerna, får styra dina egna arbetspass och arbeta självständigt tillsammans med en lärare. Arbetspassen omfattar fyra timmar i veckan. Under passen får du:
- Arbeta självständigt under eget ansvar
- Arbeta i egen takt och få tid att slutföra dina uppgifter
- Träna din samarbetsförmåga och få bättre kontakt med läraren
- Uppleva omväxling och arbetsglädje
- Förutsättningar för ett gott studieresultat
Under SA-arbetspassen arbetar eleverna i väl utrustade ämneslokaler. Uppgifterna har du valt tillsammans med dina lärare, och som resurs finns lärare, kamrater, bibliotek och datorer. Effekten av denna studieträning blir att du som elev inte bara inhämtar fakta och utvecklar färdigheter utan också lär dig planera och ta ansvar för ditt arbete. Varje vecka träffar du också din handledare för att diskutera hur studierna går i det självständiga arbetet.
Elevens val (EV)
Redan under årskurs 7 finns möjlighet för dig som elev att under fyra timmar i veckan bestämma inriktningen på dina arbetsuppgifter genom vår SA-verksamhet. Inför årskurs 8 och 9 får du ännu större möjlighet att påverka ditt skolarbete genom att under ytterligare två timmar per vecka välja ämnen som intresserar dig, då kallat för Elevens Val (EV). Vi på Samskolan erbjuder en praktiskestetisk inriktning som alternativ till Elevens Val (EV). Det innebär att du kan välja kurser inom de praktiskestetiska ämnena idrott, hemkunskap, bild, musik och slöjd. Vi erbjuder även praktiska kurser med inriktningar som exempelvis laborationer inom fysik och kemi, och programmering inom teknik.