Stora skolan

Högstadiet och gymnasiet.

På ”Stora skolan” (spårvagnshållplats Svingeln) finns Samskolans högstadium och gymnasium.

Från barnbördshuset till Östra Realläroverket

Den 16 september 1901 startade Samskolan sin verksamhet i stadens barnbördshus (ritat av Victor von Gegerfelt). Stora skolan stannade kvar i de lokalerna ända tills 1969, då man flyttade till Östra Realläroverket vid Stampgatan.

Den nya byggnaden är en stram men typisk jugendbyggnad ritad av Yngve Rasmussen (1906), som också ritat Vasakyrkan och det så kallade tomtehuset i hörnet Vasa-Viktoriagatan. Skolbyggnaden har fått behålla sitt ursprungliga utseende, med tidsmarkörer som typograferingen ”Allmänt läroverk” och vapenskölden med eklövsinfattningen på den mjukare, vågiga långsidan mot Stampgatan.

tavla samskolan 1

SÖK TILL SAMSKOLAN

Ansökan till Samskolans gymnasium årskurs 1 sker genom Göteborgsregionens antagningsnämnd.
Välkommen med er ansökan!

TRADITIONER

Samskolan jobbar aktivt för att erbjuda en så varierande och inspirerande undervisning som möjligt. En del av det arbetet innebär att vi flyttar ut undervisningen utanför klassrummet. Det stärker både inlärningen och gemenskapen mellan eleverna.

Resor

Vi har flera resor kopplade till våra program och kurser, och vissa gemensamma resor.

Niornas lunch

Det är en högtidlig och glad stämning när niorna samlades för lunch tillsammans med sina lärare i slutet av läsåret.

Naturvetarna på Liseberg

Balder och Helix är inte bara en fartfylld upplevelse som kittlar i magen.

SA-dagen

På Identitetsdagen bjuder niorna in släkt och vänner och presenterar sitt arbete från läsåret.

Mänskliga rättigheter

Samskolan har stort fokus på arbetet med mänskliga rättigheter.

Vildmarksdagen

Det är inte varje dag man tar en promenad i skogen och träffar på troll eller älvor som spelar flöjt.

Ekonomiresan

Ekonomiresan sker tidigt första terminen på ekonomiprogrammet: Öströö fårfarm, Faktum och Gekås.

SM i juridik

På Samskolan läses tre kurser i juridik och på den sista kursen genomförs tävlingsmomentet Skol-­SM i juridik.

EUP

Samskolan har deltagit i EUP sedan några år tillbaka och har haft stora framgångar.

• Bild

Runt om i Samskolans korridorer hittar man både tavlor och lerfigurer, gjorda av elever, som lyser upp elevernas tillvaro. På Samskolan får eleverna lära sig att skapa utifrån sina egna förutsättningar. Bild spelar en viktig roll i undervisningen på Samskolan, då det ger eleverna både en personlig och kunskapsbaserad utveckling.

Läs mer om vår profil: Bild